اصطلاحات پارکت لمینت

تهویه هوا (Air Conditioning) :

بیش از 90 درصد ساختار كلی پارکت لمینت آلمانی وروكس از مشتقات چوبی بوده و بنابراین خواصی شبیه چوب دارد. لذا توجه فرد به چگونگی ساختار و عملكرد چوب در مقابل رطوبت تاثیر بسزایی در نگهداری و طول عمر پارکت لمینت مصرفی دارد. پارکت لمینت می تواند به سان چوب و با توجه به شرایط محیطی رطوبت را جذب كرده و یا از دست بدهد و این امر سبب انقباض و انبساط كف نصب شده می گردد. 

جهت تطبیق پذیری با شرایط محیطی محل نصب، تایل های لمینت باید حداقل 48 ساعت قبل از نصب در محیط قرار گیرند. در صورت عدم توجه به نكته فوق و امكان جذب یا دفع بالای رطوبت احتمال ایجاد اختلاف سطح پس از نصب وجود دارد. حالت ایده آل نگهداری تایل های پارکت لمینت در محیطی با رطوبت 75 درصد یا كمتر و دمایی در حدود 18 درجه سانتیگراد می باشد.

ضریب مقاومت در برابر اشتعال (B) :

نشان دهنده رتبه بندی اشتعال پذیری مواد ساختمانی در برابر حریق بر اساس بخش پنجم استاندارد DIN4076 بوده و ترتیب رتبه بندی نشان دهنده مقاومت ماده در برابر اشتعال می باشد. در این رتبه بندی مواد مقاوم در برابر اشتعال، نسبتاً مقاوم و اشتعال پذیر به ترتیب B1 و B2 و B3 نشان داده می شوند. كلیه لمینت های برند وروكس دارای رتبه B1 می باشند.

لایه پشتی (Backing) :

لایه پشتی تمامی پارکت لمینت های برند وروكس فلور آغشته به رزین مخصوص جهت مقابله با نیروهای فشاری وارده از قسمت بالایی و رطوبت نسبی موجود در قسمت پائینی تایل می باشد. در صورت عدم وجود رزین در لایه پشتی كل تایل پارکت لمینت پس از نصب به صورت كمانی كامل خم می گردد كه به این پدیده در اصطلاح DISHING می گویند. 

نظافت پارکت لمینت (Cleaning Laminate) :

نظافت پارکت لمینت در حالت کلی با تکه ای پارچه نمدار امکان پذیر است. استفاده از شوینده هایی که حاوی واکس، پارافین یا روغن های معمولی هستند در نظافت کفپوش پارکت لمینت به هیچ وجه توصیه نمی شود چرا که بر خلاف سایر سطوح چوبی، لایه دكوراتیو روی آن اجازه نفوذ روغن و واكس را به سطوح داخلی به هیچ وجه نمی دهد و لذا سبب ایجاد لایه ای روغنی بر روی سطح می گردد.

توصیه كارشناسان جهت نظافت های اساسی مانند خانه تكانی استفاده از شوینده های خاص پاركت چوبی و پارکت لمینیت می باشد. شركت اسپوتا نوین چوب شوینده هایی با مارك تجاری Bona را پیشنهاد می دهد.

سیستم نصب شناور (Click Laminate) :

سیستم نصب شناور امكان نصب بدون استفاده از چسب را فراهم كرده و مزایای بسیاری را در قیاس با نصب سنتی و استفاده از چسب دارد. حذف مدت زمان لازم برای خشک شدن چسب در روش نصب شناور سبب كاهش 50 درصدی مدت زمان نصب می گردد. با استفاده از این نوع نصب مصرف كننده می تواند پارکت لمینت نصب شده را بعد از مدتی جدا كرده و بدون آسیب در جای دیگری نصب كند. كلیه محصولات برند وروكس قابلیت نصب شناور را دارا می باشند.

لایه مركزی (Core Layer) : 

لایه مركزی لمینت برند وروكس از چوب فشرده HIGH DENSITY FIBERBOARD) HDF) بوده و این چوب فشرده در قسمت کلیک ها به میزان قابل توجهی از رزین آغشته شده است تا مقاومت نفوذ آب داشته باشد. این رزین در مغز HDF و همگن با آن بوده و به صورت لایه ای اضافی بر روی کلیک ها مشاهده نمی گردد. لازم به ذکر است که آغشته سازی همگن رزین در مغز HDF پروسه ای هزینه بر و نیازمند تکنولوژی بالای ساخت بوده و به این دلیل در بیشتر پارکت لمینت های ارزان قیمت این لایه رزین به صورت لایه اضافی پارافینی بر روی کلیک مشاهده می شود که این لایه مجزا درفصول سرد سال باعث مشکلات عدیده ای در نصب می گردد.

لایه دکوراتیو (Decor Paper) :

قسمت فوقانی تایل های پارکت لمینت با لایه ای دکوراتیو که ترکیبی از پوشش محافظ و طراحی چوب است پوشانده می شود. این لایه محافظ پس از آغشته شدن به رزین تحت فرآیند گرمادهی با دمای بالا قرار گرفته و سپس بر روی لایه مركزی پرس می شود.

لمینیت پرس مستقیم (DPL) :

این نوع تولید رایج ترین شیوه های تولید پارکت لمینت در دنیا بوده و طی آن هر چهار لایه رویی، میانی، زیری و لایه دکوراتیو به صورت هم زمان بر روی هم با فرآیند گرمادهی پرس می شوند.

رده بندی دوام (Durability Rating) :

رده بندی دوام پارکت لمینت به میزان مقاومت آن در برابر سایش و خش پذیری اطلاق می گردد. مقادیر حاصل بر اساس استاندارد DIN EN 13329:2006 و اصطلاح AC رده بندی می شود.

جهت تعیین رده بندی دوام پارکت لمینت، قطعه ای از تایل های آن جدا شده و داخل دستگاه تست مجهز به گوی های فلزی با رویه کاغذ سنباده ای قرار می گیرند. گوی ها بر روی نمونه شروع به حرکت کرده و میزان خسارت بعد از هر 100 سیکل اندازه گیری می شوند. کاغذ سنباده هر 200 سیکل یکبار تعویض می شود. نقطه IP به سیکلی اطلاق می گردد که اولین آثار سایش و خراش بر روی پارکت لمینت ظاهر می گردد.

فرمالدهید:
فرمالدهید گازی بی رنگ  با بوی تند می باشد. فرمالدهید ماده اصلی تشکیل دهنده رزین هایی است که در صنایع چوبی استفاده می شود. خارش در ناحیه چشم، غشای مخاطی و دستگاه های تنفسی از عواقب قرار گرفتن در معرض فرمالدهید می باشد. میزان فرمالدهید بالاتر از 0.1 قسمت در میلیون جزو ناحیه بالای خطر محسوب می شود.

کلاس انتشار (Emission class) : 

جهت نشان دادن كلاس انتشار از اصطلاح E2، E1 و E3 استفاده می شود. کلاس انتشار اشاره به میزان فرمالدهید منتشر شده از مواد پایه چوب دارد. در این طبقه بندی کلاس E1 نشان دهنده کمترین میزان انتشار فرمالدهید می باشد. در این آزمایش جهت تعیین ضریب انتشار قطعه ای از تایل های پارکت لمینت در اتاق تست و تحت جریان هوا با دمای ثابت قرار گرفته و میزان فرمالدهید منتشر شده بر حسب یک قسمت در میلیون (PPM : Part per million) اندازه گیری می شود. جهت قرار گیری در كلاس E1 که کلاس بی خطر برای انسان و حیوانات محسوب می گردد مقدار حاصل نباید از 0.1 ppm تجاوز كند. در حالی كه كلاس انتشار به دلیل ارتباط مستقیم با سلامتی افراد آیتمی بسیار مهم و تاثیر گذار در انتخاب پارکت لمینت مصرف كنندگان اروپایی می باشد. اكثر خریداران و مصرف كنندگان داخلی ایران اطلاعات درستی در این زمینه ندارند. متاسفانه بیشتر کفپوش های پارکت لمینت بی كیفیت و ارزان قیمت بازار دارای ضریب انتشار بالا تر از حد مجاز می باشند.    

بار الكترواستاتیك (Electrostatic Charge) :

حامل های بار الكتریكی، الكترون ها، تحت شرایط خاصی از اشیاء به افراد منتقل شده و حین این عمل سبب ایجاد یك شوک كوچک می گردند. علت ایجاد بار الكترواستاتیک می تواند عواملی چون زمین كثیف، رطوبت كم یا سایش مواد عایق الكتریسیته باشد.

اتصلات انبساطی (Expansion Joint) : 

استفاده از این اتصالات وقتی طول یا عرض سطح پارکت لمینت شده بیش از 8 متر باشد توصیه می شود. قید طول از جایی كه تایل های این کفپوش تحت بار است شروع می شود چون بار سنگین بر روی كف سبب سختی حركت پارکت لمینت در یک جهت خاص می شود.

صدای پا (Footfall) :

به صدای حاصل از حركت روی پاركت لمینت Footfall می گویند. این صدا بر حسب دسیبل اندازه گیری می شود. جهت كاهش و از بین بردن Footfall از عایق های صدا زیر تایل های پارکت لمینت استفاده می شود. این عایق ها شامل مواردی چون فوم های پلی ارتان رولی، فوم های چوب پنبه ای رولی و انواع فوم عایق تایلی می باشند. فوم چوب پنبه ای به دلیل ساختار هموژن و كاملاً طبیعی خود پیشنهاد اول برند وروكس به مصرف كنندگان می باشند. 

HDF (مخفف High density fiberboard) :
HDF نوعی پنل چوبی است كه از فیبرهای چوبی ساخته می شود. این پنل ها در حالت كلی به دلیل شكل یكپارچه و رویه بدون درز به عنوان لایه های میانی لمینت استفاده می شود. بر روی HDF به دلیل مشخصات ساختاری خاصش می توان طرح خاصی را پرینت یا کل رویه را رنگ کرد. رویه HDF در مقایسه با MDF به دلیل چگالی بالاتری دارای مقاومت کششی می باشد.

گرمایش ازکف (Floor Heating) :
چگالی بالا و رسانایی نسبتاً خوب گرمایی پارکت لمینت را تبدیل به ماده ای ایده آل برای گرمایش از كف می كند. گرمایش از كف معمولاً بر روی كف سیمانی اجرا می شود لذا قبل از نصب پارکت لمینت حتماً باید میزان رطوبت كف اندازه گیری شود تا بعد از آن پروسه نصب و گرمایش مشكل رطوبتی ایجاد نگردد. قبل از نصب پارکت لمینت اجرای لایه ای از فوم با دانسیته بالا زیر آن الزامی است.
پارکت لمینیت وروكس فلور برای اجرا بر روی گرمایش الكتریكی طراحی نشده است. دمای سطح پارکت لمینت در این نوع از نصب نباید از 27 درجه سانتیگراد بیشتر شود. سطح پارکت لمینتی كه بر روی گرمایش از كف اجرا شده است به هیچ وجه نباید به صورت كامل پوشانده شود چون این امر سبب تجمع گرما و طبع آن افزایش دما و صدمه به جنس خواهد گشت.

جهت نصب (Installation Direction) :

جهت و سوی نصب تایل های پارکت لمینت بیشتر به صورت سلیقه ای است. در حالت كلی پیشنهاد شركت های تولید كننده نصب تایل ها در جهت نور و عمود بر جهت حركت افراد است. این امر غالباً به دلیل هم جهت نبودن درب و پنجره در ساختمان ها مقدور نمی شود. در چنین حالتی جهت نصب با توجه به علاقه كارفرما انتخاب می شود. تایل های پارکت لمینت همچنین به صورت مورب نیز قابل نصب می باشند. اگر تایل ها بر روی چوب نصب می شوند باید جهت نصب آنها عمود بر جهت چوب زیری باشد.

كلاسبندی لمینت (Laminate Classes) :
این كلاسبندی به مصرف كننده در انتخاب راحت تر پارکت لمینت مورد نیاز و به تولید كننده در طبقه بندی محصولات شیاری می رساند. پارکت لمینیت ها بر اساس مقاومت در برابر سایش و ثبات رنگیشان طبقه بندی می شوند. اساس این طبقه بندی استاندارد DIN13329 می باشد.


پارکت لمینت

قرنیز (Skirting Boards) :
استفاده از قرنیز روشی ایده آل برای گذار از كف به دیوار و همسان سازی نسبی آن ها می باشد. استفاده از قرنیز سبب پوشش خلاصی های اعمال شده نزدیک دیوار نیز می گردد. قرنیز در انواع شكل و طرح و رنگ موجود می باشد.

سیستم جذب صدا (Sound Absorption System S.A.S) :
سیستم جذب صدا تکنولوژی جدید و به روز است. این رویه با تکنولوژی بالا، تنها 0.3 میلیمتر ضخامت داشته و با مواد ترموپلاستیکی خاصی که انرژی حرارتی تبدیل می کند ساخته می شود. صداهای تولید شده از کف با استفاده از این تکنولوژی تا 10 دسیبل کاهش پیدا می کند که معادل 50 درصد کاهش در صدای کلی می باشد. خاصیت دیگر این ماده خواص رسانایی گرمایی آن است که آن را ماده ای ایده آل برای اجرا بر روی سیستم های گرمایش از کف بر پایه آب می شود. سیستم جذب صدا کاملاً سازگار با محیط زیست می باشد. 

رطوبت کف (Sub-Floor Moisture) :
رطوبت همواره در هر محیطی وجود دارد اما احتمال این امر در مورد کف های ساخته شده با مواد معدنی مانند کف سیمانی یا كف هایی كه با موادی مانند كاشی پوشش داده شده اند وجود دارد. میزان رطوبت موجود در سطح را می توان توسط دستگاه رطوبت سنج تعیین كرد.
برای كاهش تاثیرات مخرب رطوبت بر روی پارکت لمینت از قسمت زیر، باید لایه ای فیلم ضد رطوبت زیر تایل های آن اجرا كرد. نصب لایه ضد رطوبت در صورتی كه زیر كار چوبی باشد لزومی ندارد. 

رسانش گرمایی (Thermal Conductivity) :
رسانش گرمایی كه با Y نشان داده می شود مبین میزان گرمای منتقل شده از سطحی به اندازه یک متر مربع مابین دو فضا با یک درجه اختلاف در مدت زمان یک ثانیه می باشد. کفپوش پارکت لمینت با توجه به رسانش گرمایی بالایی که دارد متریالی مناسب برای اجرا بر روی گرمایش پایه آب می باشد.

}