چرا پارکت لمینت صدا می دهد

صدا دادن پارکت لمینت یکی از نگرانی های بسیاری از افراد علاقه مند به خرید این کفپوش ها می باشد. البته همانطور که در بخش های مختلف توضیح داده ایم، در صورت نصب و زیرسازی مناسب، نه تنها این کفپوش ها صدای زیادی تولید نمی کنند، بلکه حتی به عنوان عایق صدا نیز عمل می کنند. با این وجود در این قسمت عوامل تشدید کننده تنش ایجاد شده توسط ناهمگونی سطح لایه های پارکت لمینت شرح داده می شوند:

1. تغییرات دمایی:

تغییرات دمایی در فصول مختلف سال سبب حرکت پارکت با توجه به ضریب حجمی اچ دی اف لایه میانی می گردد. با توجه به توضیحاتی که در قسمت اول این مقاله ارائه گردید، ناهمگونی سطح سبب ایجاد تمرکز تنش در کلیک های پارکت و حرکت کلیک ها داخل هم می گردد. تغییرات دمایی این تمرکز تنش را بیشتر کرده ‍و سبب حرکت بیشتر کلیک ها در فصول سردتر سال و تحت فشار بودن کلیک ها در فصول گرم می گردد. این تغییرات دمایی گاهی اوقات در ساعات مختلف روز هم قابل مشاهده بوده و به همین دلیل صدای پارکت در بازه های زمانی متفاوت روز مانند صبح اول وقت با غروب متفاوت است.

2. تغییرات رطوبت محیط:
همان گونه که در مقالات سه گانه نقش پوشش کف در دکوراسیون داخلی اشاره شد پارکت دارای سطحی همگون و تمام چوب بوده و در مورد پوشش کف لمینت هم مغز کار به صورت اچ دی اف می باشد که براده چوب فشرده است.
همان گونه که مستحضرید چوب و مشتقات آن توانایی بالایی در جذب و دفع رطوبت داشته حین دفع و جذب رطوبت دچار تغییر سایز می گردد. بنابراین پروسه جذب و دفع رطوبت سبب تشدید تمرکز تنش و ایجاد صدای بیشتر در کف پارکت و لمینت می گردد.
B. وجود مشکل در کلیک های پارکت

یکی دیگر از عواملی که می تواند سبب ایجاد صدا در دراز مدت بر روی سطح پارکت لمینت شما گردد ساختار داخلی پارکت  لمینت شما است. همان گونه که اطلاع دارید پارکت به پوشش های کف ی اطلاق می گردد که کل مقطع از چوب ساخته شده است. در نقطه مقابل لمینت کف پوشی است که از چند لایه تشکیل شده و لایه میانی کار(core layer) آن از براده های چوبی فشرده یا نیمه فشرده تشکیل می شوند. 

چگالی چوب میانی هر چه بیشتر باشد سبب کاهش خیز، خستگی و حرکت های احتمالی کلیک در دراز مدت بوده و احتمال ایجاد صدا در پارکت لمینت شما را کمتر می کند. اکثر پارکت لمینت های ارزان و پارکت لمینت های چینی موجود در بازار دارای لایه میانی ام دی اف(Middle density fiberboard) بوده که مخفف لایه چوبی با چگالی متوسط است.

در حالی که پارکت لمینت های اروپایی، لمینت های آلمانی و لمینت های لوکس تولیدی در سرتاسر جهان دارای لایه میانی اچ دی اف ( High density fiberboard) می باشند که به معنای لایه چوبی با چگالی بالا است.

چگالی بیشتر چوب سبب خیز کمتر و لذا احتمال ایجاد صدای کمتر در آینده می باشد. در مورد پارکت نیز جنس چوب مصرفی در ایجاد صدای احتمالی در آینده موثر است. به این معنی که پارکت هایی که از درختان چوب با چگالی بالا ساخته می شوند نسبت به پارکت های با چگالی کمتر خیز کمتر و لذا صدای کمتری دارند.در بحث کلیک های پارکت علاوه بر چگالی چوب مصرفی در قسمت لایه مرکزی می توان به مواردی مانند تکنولوژی های ساخت کلیک نیز اشاره کرد. 

پوشش های کف پارکت چوبی و همچنین پارکت لمینت با وجود زیبایی بی حد و حصری که دارند می توانند در گذر زمان و عدم رعایت برخی نکات فنی در پروسه تولید، نصب و نگهداری مشکلاتی را برای مصرف کنندگان ایجاد کند. یکی از مشکلاتی که اکثر مصرف کنندگان پارکت لمینت با آن مواجه می شوند به صدا افتادن پارکت است.

برای رفع مشکل صدای پارکت باید علت ایجاد مشکل را کشف کرد. چرا پارکت صدا می دهد؟

صدای کف پارکت لمینت منزل شما به دلیل یکی از موارد ذیل می تواند باشد:

A. وجود مشکل زیرسازی و همگون نبودن سطحی که پارکت لمینت بر روی آن نصب می گردد.
B. وجود مشکل در کلیک های پارکت

C. استفاده از فوم نامناسب

حال به بررسی تک تک موارد فوق می پردازیم:

A. سطح زیر پارکت لمینت تا حد امکان باید به صورت صاف و همگون باشد. ناصافی سطح سبب بروز شیب در کل سطح شده و اگر این شیب به صورت ناگهانی ایجاد شود کلیک پارکت لمینت را در نقاط مختلف در حالت تنش و استرس قرار می دهد. تمرکز تنش بر روی کلیک در دراز مدت سبب خستگی کلیک در کوتاه مدت و ایجاد خیز و تغییر شکل های میکرونی در بلند مدت می گردد. 
تغییر شکل ایجاد شده در دراز مدت سبب حرکت کلیک نری در داخل کلیک مادگی شده و این حرکت یکی از اصلی ترین علل ایجاد صدا در پارکت لمینت بخصوص هنگام راه رفتن(به دلیل وارد شدن بار دینامیک سطحی) بر روی سطح پارکت لمینت می گردد. جهت مطالعه ادامه مطلب به قسمت دوم این مقاله مراجعه فرمایید.
اما مسئله دیگر نقش فوم سایلنت (که زیر پارکت لمینت نصب می شود) در صدای احتمالی ایجاد شده خواهیم پرداخت.

همان گونه که مستحضرید دو نوع کلی نصب در مورد کفپوش های چوب رایج در بازار وجود دارد. نوع اول نصب به صورت چسبی بوده که مختص پارکت های تمام چوب می باشد. البته پارکت های چوب مهندسی وروکس فلور علاوه بر نصب چسبی قابلیت نصب به فرم شناور را نیز دارند.

نوع دوم نصب  پارکت لمینت به صورت شناور است. در این نوع از نصب کفپوش به هیچ وجه توسط هیچ نوعی از فیکس کننده ها به کف وصل نمی گردد. در نقطه مقابل به جای فیکساتور کل کفپوش پارکت لمینت به هم دیگر توسط تکنولوژی کلیک قفل شده و به صورت یکپارچه در می آید.

این نوع از نصب مستلزم استفاده لایه ای در زیر پارکت لمینت فرش شده است که در اصطلاح به این نوع زیر لایه ها فوم می گویند. جهت آشنایی کامل با انواع فوم ها می توانید به مقاله انواع فوم های زیر پارکت، ساختار و عملکرد مراجعه فرمایید. 

فوم لایه ای زیر پارکت لمینت نصب شده می باشد. فوم به دلیل چگالی خاصی که دارد در اثر فشار وارده بر روی آن و تردد می تواند دچار دفرمی گردد. تغییر شکل می تواند سبب ایجا تمرکز تنش بر روی کلیک ها شده و در دراز مدت سبب ایجاد صدا در پارکت هنگام راه رفتن بر روی آن گردد. جهت عدم مواجهه با چنین حالتی (به صدا افتادن پارکت لمینت در دراز مدت) بهترین راه کار استفاده از فوم با چگالی بالا می باشد. در اصطلاح به این فرم فوم ها فوم سایلنت می گویند.
}